"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" нагадав, що заснований за межами юрисдикції ЄС

Середа, 5 вересня 2012, 17:34

Розслідування Єврокомісії щодо можливого порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства у країнах Східної і Центральної Європи - членах ЄС може затягнутися.

Але багато клієнтів в Європі не раз заявляли, що "Газпром" встановлює ціни, керуючись не тільки комерційними міркуваннями, пишуть "Ведомости".

Те, що ризики переслідувань великі, визнавали навіть російські чиновники.

А оборотний штраф у ЄС досягає 10% виручки, тобто з урахуванням європейських продажів "Газпрому" в 2010-2011 році може становити понад 1 млрд доларів.

Реклама:

У підсумку капіталізація концерну на новинах з Європи падає: вдень на російській площадці вона знизилася на 1,45% (при скороченні індексу ММВБ на 0,87%).

"Ми розраховуємо на те, що в рамках розслідування будуть належним чином дотримані наші права і законні інтереси", - йдеться в заяві концерну. "Газпром" - компанія, заснована за межами юрисдикції ЄС, компанія, "наділена відповідно до російського законодавства публічно значимими функціями і статусом стратегічної організації, контрольованої державою": концерн розраховує, що Брюссель не забуде про це.

Всупереч вчорашньому повідомленням Єврокомісії (про те, що "Газпром" поставлений до відома про початок розслідування) концерн заявив, що "досі не отримав офіційного повідомлення".

Також "Газпром" підкреслює, що "приділяє велику увагу дотриманню всіх норм міжнародного права і законодавства" в тих країнах, де працює. А його діяльність в ЄС, в тому числі принципи ціноутворення, відповідають "стандартам, які використовують інші виробники та експортери газу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: