США звинувачують компанію ВР у злочинній недбалості

Середа, 5 вересня 2012, 14:01

Мін`юст США хоче добитися в суді від BP максимального відшкодування збитку від аварії 2010 року на нафтовій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці.

Таким чином, BP загрожує покарання на суму понад 21 млрд доларів, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Як пише видання, в заяві юристи відомства стверджують, що до аварії призвела злочинна недбалість ВР або навіть навмисне порушення.

За їх словами, в компанії склалася "культура корпоративної безвідповідальності", яка проявилася в електронному листуванні менеджерів перед вибухом платформи.

Реклама:

Заявам нафтовиків про швидке відновлення екосистеми затоки в мін'юсті США не довіряють і вважають, що повний обсяг шкоди ще не відомий.

Цивільний позов проти нафтової компанії зараз перебуває в окружному суді Нового Орлеану, а його розгляд розпочнеться 14 січня.

У квітні 2012 року ВР повідомила, що домовилася з більш ніж 100 тис постраждалих про виплату компенсації на загальну суму в 7,8 млрд доларів.

Нагадаємо, вибух і пожежа на Deepwater Horizon сталися 20 квітня 2010 року, де загинуло 11 осіб, що знаходилися на платформі, а сама вона затонула через два дні.

В результаті аварії почався витік нафти, зупинити яку вдалося тільки на початку серпня.

У води Мексиканської затоки вилилося близько 5 млн барелів сирої нафти, що є найбільшою екологічною катастрофою в історії США.

Федеральний уряд, влада постраждалих від розливу нафти штатів, а також приватні особи подали безліч позовів до компанії BP з вимогою про відшкодування шкоди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: