"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дефіцит валюти виник через "каруселі" з облігаціями - експерт

Середа, 5 вересня 2012, 11:11

Дефіцит валюти виник у зв'язку з тим, що Мінфін з Нацбанком запустили з кінця 2011 року "карусель" з облігаціями внутрішньої позики, номінованими у валюті.

Про це заявив екс-міністр фінансів Ігор Уманський, передає Forbes.

На його думку, нинішнє падіння курсу нацвалюти до 8,13-8,14 гривні за долар було прогнозованим і обумовлено трьома факторами.

"У вересні після літнього затишшя традиційно починається активізація бізнесу і пов'язане з цим різке зростання попиту на іноземну валюту", - зазначив Уманський.

Реклама:

За його словами, третій місяць поспіль Нацбанк спостерігає скорочення золотовалютних резервів більш ніж на 1 млрд доларів, а у липні резерви зовсім зменшилися на 1,3 млрд доларів, хоча формально Нацбанк відзвітував про зростання на 700 млн доларів.

"Це зростання було досягнуто тільки за рахунок продажу Мінфіном єврооблігацій на 2 млрд доларів. На другий день після залучення цих грошей вони були продані Нацбанку, що дозволило прикрасити статистику", - сказав фінансист.

"Хоча економічного сенсу в продажу цієї валюти не було, так як до кінця року Мінфіну все одно необхідно заплатити за зовнішніми боргами 1,9 млрд доларів. Тобто стільки ж, скільки було залучено від останнього розміщення євро бондів", - відзначив Уманський.

За його словами, в країні вже давно спостерігається дефіцит валюти незважаючи на те, що Нацбанк стримує ліквідність, щоб вона не вилилася на валютний ринок, а дефіцит, зокрема, виник у зв'язку з тим, що Мінфін з Нацбанком запустили з кінця минулого року "карусель" з облігаціями внутрішньої позики, номінованими у валюті.

"Таким чином вони вимивають долари з внутрішнього ринку. І ринок страждає від відсутності "живих" доларів", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: