"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Великобританія візьме на зберігання мільйони колишньої влади Єгипту

Понеділок, 3 вересня 2012, 20:01

Великобританія дозволила ключовим представникам колишньої єгипетської влади зберегти  власність і ділові активи на мільйони фунтів стерлінгів в Сполученому Королівстві, що є потенційним порушенням низки міжнародних санкцій.

Про це пише The Guardian, повідомляє inopressa.

"Ця ситуація призвела до звинувачень, що британська влада більше зацікавлені в збереженні зручних відносин з арабським фінансовим сектором, ніж в захисті справедливості", - відзначає автор статті Джек Шенкер.

Хосні Мубарак, колишній президент Єгипту, був засуджений у червні до довічного позбавлення волі, нагадує автор.

Реклама:

Розслідування, що проводилося BBC Arabic протягом півроку і опубліковане спільно з газетою The Guardian і арабською газетою al-Hayat, виявило безліч незаморожених активів, що відносяться до його сім'ї і наближених.

У числі цих активів - розкішні будинки в престижних районах Лондона, Челсі і Найтсбриджі, а також компанії, зареєстровані в Лондоні.

Одному з членів внутрішнього кола Мубарака було навіть дозволено заснувати у Великобританії бізнес в останні місяці, незважаючи на те, що він був включений в список британського казначейства в числі єгиптян з незаконно присвоєними активами, що підлягають заморожуванню.

У відповідь на розслідування МЗС Великобританії заявило, що тісно співпрацює зі своїми єгипетськими колегами в переслідуванні активів режиму Мубарака.

Казначейство, в якому є спеціальний відділ, наділений функцією введення фінансових санкцій, заявило, що впевнене в правильності своїх дій.

Обидва відомства відмовилися від коментарів з конкретних випадків.

Ці одкровення ставлять в незручне становище представників британського уряду, які раніше висловлювали підтримку повстань в арабських країнах і закликали до "рішучих дій", щоб відстежити і повернути кошти, незаконно вивезені з Єгипту, зазначає автор.

"Проблема ускладнюється очевидною відсутністю в Єгипті політичної волі в питаннях, що стосуються переслідування колишніх активів режиму. Деякі експерти пов'язують цю ситуацію з триваючим впливом деяких гравців епохи Мубарака", - йдеться в статті.

"Це колективний злочин британського і єгипетського урядів", - сказав доктор Мухаммед Махсуб, який вів розслідування по "викраденим мільярдам" Єгипту і нині був призначений в новий кабінет країни.

"Великобританія - на одному з останніх місць у питанні переслідування і заморожування єгипетських активів", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: