Туреччина хоче качати газ з Туркменії в ЄС через Азербайджан

Понеділок, 3 вересня 2012, 17:28

Трансанатолійскій трубопровід (TANAP), який доставлятиме газ з Азербайджану через Туреччину до кордону Євросоюзу, міг би також доставлятиме газ з Туркменії.

Про це сказав турецький міністр енергетики Танер Йилдиз, повідомляє Reuters.

ЄС шукає альтернативи імпорту газу з Росії.

Анкара і Баку підписали угоду по розрахований на шість років $ 7-мільярдний проект TANAP в червні, в розрахунку на прокачку 16 мільярдів кубометрів газу щорічно з другої фази освоєння родовища Шах-Деніз, включаючи шість мільярдів кубометрів для турецького ринку.

Реклама:

Надалі пропускна спроможність труби може зрости до 60 мільярдів кубометрів.

"За допомогою проекту TANAP ми створили структуру, яка дозволить газу проходити через Азербайджан і полегшить торгівлю. Ця структура також орієнтована на туркменський газ. Нам потрібний туркменський газ", - сказав Йилдиз в Ашхабаді у вихідні, де обговорював поставки газу в Європу з комісаром ЄС з енергетики Гюнтером Еттінгером і міністром енергетики Азербайджану.

Європа планує отримувати газ з Середньої Азії по так званому "південному коридору", сподіваючись уникнути перебоїв у поставках, що виникають через суперечку між Росією і транзитною Україною.

Делегація ЄС в Ашхабаді хоче заручитися поставками туркменського газу і планує обговорити будівництво транскаспійського газопроводу для доставки цього газу в Азербайджан, повідомила представник Єврокомісії з енергетики Марлен Хольцнер.

"Євросоюз не буде володіти цим трубопроводом, він не буде будувати його і платити за нього", - додала Хольцнер.

Крім TANAP, від кордону Туреччини до основних ринків ЄС буде прокладений ще один газопровід; зараз розглядаються два потенційні маршрути.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: