Податкова відмовилася від 10 мільярдів

Понеділок, 3 вересня 2012, 08:54

Державна податкова служба пішла назустріч торговцям цінними паперами.

Як пише "Коммерсант-Україна", ДПС погодилася, що в звітності за I півріччя потрібно показувати не 25% витрат на купівлю ЦП, а 25% від реально понесених збитків.

У той же час, регіональні податкові інспекції поки що не скасували донарахування податку на прибуток. Також не скасовано лист ДПС від 9 серпня, на підставі якого відбувалося донарахування податків.

Як відомо, на початку серпня виник конфлікт між Держподатслужбою та торговцями цінними паперами, серед яких багато банків.

Реклама:

Податківці особливим чином трактували перехідні положення Податкового кодексу, що призвело до донарахування приблизно 10 млрд грн додаткового податку на прибуток.

Податковий кодекс містив норму про те, що юрособам дозволено включати у звітність лише 25% суми збитку (від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток) минулих років.

Однак податківці трактували її таким чином, що збитком стали вважатися витрати на купівлю цінних паперів. Фактично, відбулася навмисна підміна понять з метою наповнити бюджет.

У минулу п'ятницю в ДПС визнали, що збиток від операцій з цінними паперами відрізняється від витрат на купівлю цінних паперів.

За словами директора КУА "Фінекс-Капітал" Ігоря Когута, для вирішення конфлікту необхідно скасувати лист від 9 серпня.

"Прагнення ДПС поділити збитки на чотири роки (по 25%) зрозумілі, і їх можна прийняти. Однак необхідно розмежувати "збитки з цінних паперів" та "витрати на їх придбання". А це вже вимагає змін у законодавстві", - сказав він.

За даними НБУ, більше всього інвестували в цінні папери Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрексімбанк, ПУМБ, Укрсиббанк і Ерсте Банк.

"Немає сенсу купувати папери, адже навіть при їх продажу в "нуль" з 75% отриманих доходів потрібно буде сплатити більше 20% податку. Поки є цей лист, ми не працюємо на ринку", - відзначили в одному з найбільших банків.

Втім, незважаючи на тимчасовий відступ, Податкова продовжить займатися ринком цінних паперів.

"Тільки 11% обороту цінних паперів відбувається з реальними паперами реальних підприємств, які котируються на біржах. А решта цінні папери - це інструмент ухилення від оподаткування. Ми спостерігаємо 1 трлн грн обороту цінних паперів притому, що в бюджет платиться дуже маленька сума - 150 млн грн", - сказав глава ДПС Олександр Клименко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!