"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зерно в Росії подорожчало до абсолютного рекорду

Субота, 29 вересня 2012, 17:42

Середня вартість зерна в Росії встановила абсолютний рекорд, адже за даними індексу "Совекон" ціна тонни пшениці третього і четвертого класу досягла 9625 рублів.

Всього за тиждень пшениця подорожчала на 875 рублів за тонну, пишуть "Ведомости".

Попередній максимум був встановлений в квітні 2008 року, тоді пшениця третього класу коштувала 9300 рублів за тонну, а четвертого класу - 8925 рублів за тонну.

Через посуху в цьому році Росія збере 70 млн тонн зернових або більше, говорив на цьому тижні глава уряду Дмитро Медведєв.

Реклама:

У посушливому 2010 році врожай зернових становив 61 млн тонн, тоді було введено ембарго на експорт.

У цьому році обмежень на експорт не планується, неодноразово заявляв віце-прем'єр Аркадій Дворкович і керівництво Мінсільгоспу.

Але ціни на зерно з початку збору нового врожаю дуже високі.

За словами виконавчого директора "Совекона" Андрія Сизова, швидке зростання цін на пшеницю, - в межах 400-1000 рублів за тонну - було відзначений майже у всіх регіонах європейської частини Росії.

На Північному Кавказі ціни зросли через різке збільшення закупівельних цін у портах.

У новоросійських портах на пшеницю четвертого класу покупці називають ціни в районі 11200-11400 рублів за тонну проти 10500 рублів за тонну на минулому тижні, в мілководних - в районі 10200 рублів за тонну проти 9600 рублів за тонну тижнем раніше, говорить експерт.

За його словами, при таких цінах російське зерно не конкурентно на світовому ринку.

На останньому тендері GASC - єгипетського державного трейдера, одного з основних покупців зернових, - російська пшениця не змогла перемогти.

У середу GASC провела тендер на постачання 300 тис тонн пшениці.

Переможцями стали чотири компанії, які запропонували французьку і румунську пшеницю за цінами в діапазоні 346,93-349,93 доларів за тонну.

Заявки на участь у тендері подали 12 компаній, а єдина пропозиція російської пшениці була у Glencore - по 372 доларів за тонну,

Ця ціна на 16 доларів перевищувала найдорожчу пропозицію конкурентів.

За словами Сизова, причина різкого зростання цін - "палаючі" контракти у ряда великих експортерів.

Крім того, активно продовжують запасати зерно і внутрішні споживачі, що змушені також мало не щодня підвищувати ціни, а в цілому пропозиція зерна залишається невисокою.

За оцінками аналітика "Русагротранса" Ігоря Павенського, на Півдні Росії (саме південне зерно в основному йде на експорт) виробляється близько 15 млн тонн пшениці, а власні потреби регіону становлять 8 млн тонн, перехідні запаси близько 2 млн тонн, на експорт за підсумками вересня вже відправилося близько 5,5 млн тонн, що становить майже 60% експортних можливостей регіону з зерна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: