Україна схвилювала ЄС і США через мита

Четвер, 27 вересня 2012, 08:58

Українська заявка на перегляд умов членства у СОТ викликала критичні зауваження ЄС і США.

Про це пише газета "Комерсант".

Так представник США у СОТ Майкл Пунке заявив, що прагнення України провести перегляд мит може вплинути на глобальну торговельну систему.

"Ми дуже стурбовані системними наслідками того, що розглядає Україна, і я б сказав, що безліч членів СОТ цим стурбовані",- цитує американського чиновника телеканал CNBC.

Реклама:

За словами Пунке, цей крок України викликав побоювання, що країна знайшла спосіб обійти фундаментальну перевірку на протекціонізм, яка була встановлена з моменту створення СОТ в 1995 році. 

Комісар ЄС із питань торгівлі Карл де Гухт також уже висловив стурбованість із цього приводу.

Україна не вважає, що її дії порушують принципи СОТ.

"Ми не проводили перегляд, лише почали консультації, щоб зрозуміти, хто є в даному питанні зацікавленими сторонами, і як вони будуть ставитися до того, що Україна має намір почати переговори на цю тему",- заявив напередодні міністр економічного розвитку й торгівлі Петро Порошенко.

За оцінками юристів, обурення діями України з боку США і ЄС можна пояснити тим, що вони побоюються - у нашої країни найдуться послідовники.

14 вересня Україна подала заявку на перегляд мит по 350 товарних позиціях. Київ має намір домогтися зміни імпортних мит на легкові й вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку, м'ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини, шприци й інші позиції, але не вказав бажаних розмірів мит. 

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: