Підприємствам дозволили розривати іпотечні угоди

Середа, 26 вересня 2012, 14:29

Судова система завдала удару по банках - Конституційний суд дозволив позичальникам оскаржувати договори застави, іпотеки та поруки.

Для цього співвласнику приватного підприємства достатньо буде довести, що його чоловік або дружина не давали дозвіл на операції з майном, переданим родиною в капітал підприємства, пише "Комерсант-Україна".

Приватні підприємства, які передали майно в заставу за кредитом або виступили поручителем, отримали можливість розривати такі договори через суд.

Це право їм надав Конституційний суд (КС), який оголосив, що норму ч. 1 ст. 61 Сімейного кодексу варто розуміти так: "статутний капітал і майно приватного підприємства є спільною сумісною власністю подружжя".

Реклама:

До цих пір суди керувалися протилежною думкою.

Ст. 28 постанови пленуму Верховного суду від 21 грудня 2007 року визначає, що чоловік, який не є учасником підприємства, має право тільки на розділ отриманих доходів.

КС ж, вивчаючи це питання, прийняв до уваги ст. 63 Сімейного кодексу, що дає обом у подружжі рівні права на володіння, використання та розпорядження майном, яке належить їм на праві спільної сумісної власності.

А приватне підприємство, засноване одним із подружжя, також є об'єктом права спільної сумісної власності.

Це роз'яснення є обов'язковим для виконання і не може бути оскаржене.

На підставі даного роз'яснення будь-які угоди з таким майном можуть виявитися неправомірними, попереджають юристи.

"Вважалося, що чоловік може претендувати тільки на одержання дивідендів підприємства. Згідно нового трактування, будь-який договір підприємства - на отримання кредиту, передачу майна в заставу чи іпотеку - може бути визнаний недійсним, якщо в ньому немає підпису дружини власника підприємства", - пояснив старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець.

За його словами, банкіри почнуть стрілятися, тому що у судів не буде підстав для відмови у визнанні цих договорів недійсними.

У разі визнання договорів застави, іпотеки або поручительства недійсними банк не зможе стягнути майно, якщо позичальник припинить повертати кредит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: