"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дії уряду можуть призвести до подорожчання іномарок

Середа, 26 вересня 2012, 12:32

Мінекології готує зміни до постанови уряду, де хоче поширити утилізаційний збір не тільки на російських, але й інших імпортерів.

"Уряд доручив Мінекології розробити зміни до постанови, якою було введено утилізаційний збір на автомобілі", - заявив начальник відділу екологічної безпеки міністерства Олександр Посмітний, передає "Комерсант-Україна".

За його словами, в документ будуть внесені норми, які поширюють дію збору на всіх імпортерів автомобілів, а також звільняють від нього вітчизняних виробників.

Втім, таке рішення уряду загрожує Україні претензіями з боку країн СОТ, вважає партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський.

Реклама:

"Всі учасники торгівлі повинні бути в однакових умовах, а Україна своїм рішенням фактично дискримінує імпортерів, тоді як місцеві отримують преференції. Країни-імпортери будуть вимагати анулювати це або ввести аналогічні обмеження по інших товарних групах", - говорить юрист.

Проте, за його словами, подібні звернення розглядаються СОТ 1,5-2 роки.

Утилізаційний збір для імпортерів вплине тільки на подорожчання автомобілів для споживачів, а якихось перерозподілів на ринку не відбудеться, вважає гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Він додає, що "такі зміни примирять Україну з РФ, проте оголосять війну всьому світу".

Як повідомлялося, Україна ввела утилізаційний збір 12 вересня.

Зараз він стосується виключно російської автопродукції і був запроваджений у відповідь на аналогічні дії РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: