Україна може звільнити російські авто від утилізаційного збору

Вівторок, 25 вересня 2012, 20:12

У середу на засідання Кабміну буде винесено проект змін до постанови №843, яка вводить утилізаційний збір на російські автомобілі.

За даними джерела "Економічної правди", у змінах пропонується розширити режим утилізаційного збору на автомобілі, автобуси і вантажівки походженням з усіх країн світу.

Фізичні та юридичні особи, які імпортують автотранспортні засоби, зобов'язані будуть або утилізувати їх самостійно згідно з чинним законодавством, або укласти відповідні договори з підприємством, яке входить до сфери управління Мінекології, або з незалежним суб'єктом підприємницької діяльності, який має необхідні ліцензії та потужності.

"Причому самостійна утилізація буде неможлива, тому що відповідного законодавства не існує. Не існує також ні підприємств Мінекології, ні незалежних суб'єктів, які займалися б утилізацією автомобілів", - стверджує джерело.

На його думку, швидше за все, Мінекології у спішному порядку створить відповідну компанію.

Крім поширення утилізаційного збору на всі імпортовані автомобілі, за словами джерела, планується укладення угоди з Росією про взаємне скасування утилізаційних зборів.

Ця угода буде укладена під час 3-го щорічного міжнародного інвестиційного бізнес-форуму країн-учасниць СНД "Ялтинські ділові зустрічі", який відбудеться з 27 по 29 вересня 2012 в Ялті.

Зокрема, в рамках цього форуму 28 вересня відбудеться засідання ради прем'єрів країн СНД, під час якого, як зазначило джерело, і буде підписана угода.

Оскільки міжнародна угода має більш високий юридичний статус, ніж постанова Кабміну, це буде означати звільнення російських в Україні та українських у Росії автомобілів від сплати утилізаційного збору.

Натомість на автомобілі з усіх інших країн світу така вимога, як і раніше буде поширюватися, розповіло джерело.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: