ЄС і США "забракували" енергостратегію Бойка

Вівторок, 25 вересня 2012, 16:14

ЄС і США закликають Україну переглянути проект оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на копію спільного листа глави делегації ЄС в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, глави дипломатичної місії США в Україні Еріка Шульца і директора Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фана міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Бойко.

Згідно з повідомленням, автори листа звертають увагу Міненерговугілля на те, що закладений у проект прогноз зростання ВВП (5% щорічно для базового сценарію та 6,4% для оптимістичного), на якому базуються всі розрахунки збільшення виробництва і споживання енергії, не відповідає ні статистичними даними за минулі роки, ні середньостроковим прогнозам МВФ (3,5%), ні прогнозам Світового банку (4%).

Крім того, проект оновленої енергостратегії не узгоджується зі Стратегією державної екологічної політики України, яка вже має статут закону, а також з Державною цільовою програмою енергоефективності, розвитку відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки, яка була затверджена урядом в 2010 році.

Реклама:

Дипмісії ЄС і США наголошують, що оновлена ​​Енергостратегія повинна передбачати виконання всіх міжнародних зобов'язань, взятих державою в рамках парафування Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом у 2012 році, а також приєднання до європейського Енергетичного співтовариства в 2011 році.

Автори листа також закликали профільне міністерство приділити більше уваги енергоефективності та освоєння відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Зокрема, стратегія повинна передбачати збільшення частки ВДЕ в енергобалансі до 12% до 2020 року (у проекті енергостратегії - менше 2% до 2030 року), так як відповідна угода може бути ухвалена членами Енергетичного співтовариства найближчим часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: