"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Доступ до всіх даних клієнтів допоможе банкам лише частково

Понеділок, 24 вересня 2012, 16:14

Доступ до інформації про потенційних позичальників з баз даних держорганів допоможе банкам скоротити обсяги проблемної заборгованості, проте частково.

Про це заявив адвокат, керівник Харківського офісу ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олексій Христофоров.

"Найбільш очевидний плюс можливих нововведень полягає в тому, що вони дадуть банкірам можливість при прийнятті рішень про надання кредиту відсікати вже на "дальніх підступах" як очевидних шахраїв, так і людей, які явно переоцінюють свої фінансові можливості", - заявив юрист.

За його словами, не можна забувати про те, що причини серйозних проблем з так званими "поганими" кредитами далеко не завжди є наслідком відсутності у банкірів доступу до Держреєстру, адже не секрет, що у багатьох великих банків де-факто є досить ефективні власні служби безпеки, для яких не становить великих проблем отримати інформацію про минуле позичальника.

Реклама:

"Це - питання ризику, на який з різних причин цілком усвідомлено йшли самі банки і їхні менеджери", - сказав Христофоров.

"Представляючи в судах інтереси учасників кредитних суперечок і не раз стикаючись з людьми, образно висловлюючись, що втратили голову в гонитві за примарним благополуччям і готовими, наприклад, ризикнути маминою квартирою заради придбання чергового автомобіля бізнес-класу, не раз задавався питанням: як банк міг прийняти рішення про надання значної суми "тимчасово непрацюючій" особі? Припускаю, що причини приблизно половини проблем, пов'язаних з "поганими" кредитами, знаходяться (а просто кажучи - працюють) в самих банках", - заявив експерт.

Нагадаємо, влада готова надати кредитним установам доступ до більшості державних баз даних.

Банкіри хочуть перевіряти всю інформацію - від володіння майном і сімейного стану до сплати податків, тому клієнтам банків незабаром буде складно приховувати від кредиторів конфіденційну інформацію про свій соціальний та матеріальний стан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: