Податкова "тисне" на фондовий ринок - голова нацкомісії

Понеділок, 24 вересня 2012, 11:54

Податкова служба може надовго зупинити розвиток фондового ринку та завдати серйозної шкоди його інвестиційному потенціалу.

Про це заявив глава Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Те, що зараз відбувається з боку податкової служби стосовно фондового ринку, його інструментів і його учасників, викликає у нас дуже серйозну тривогу", - зазначив Тевелєв.

Коментуючи звинувачення податківців на адресу ринку, голова Комісії визнав, що фондові інструменти все ж можуть використовуватися в непристойних цілях недобросовісними, а іноді і злочинними особами або групами і для несанкціонованого виведення капіталу, і для ухилення від сплати податків.

Реклама:

Тевелєв зазначив, що Комісія неодноразово наголошувала недосконалість оподаткування на фондовому ринку і останні два роки працювала над тим, щоб ринок став чистішим і прозорішим, в тому числі і в частині оподаткування операцій, здійснюваних на ньому.

"Знаєте, мені моторошно стає від думки, що за допомогою податкової служби фондовий ринок України втрачає або може повністю втратити свою інвестиційну складову", - сказав глава Комісії.

За його словами, держрегулятор два роки працював для того, щоб фондовий ринок України був не стільки спекулятивним, скільки інвестиційним, що акумулює і перерозподіляє фінансові ресурси.

"Якщо податкова служба зацікавлена ​​в тому, щоб фондовий ринок розвивався і приносив у майбутньому доходи в бюджет, треба сісти разом і на професійному рівні удосконалити правила, удосконалити підходи, зробити їх якісними і поліпшеними. Але чи потрібно знищувати фондовий ринок ось такими незрозумілими, непослідовними і не завжди обґрунтованими діями?" - додав голова Комісії.

Як повідомлялося, у серпні Податкова почала вимагати від учасників фондового ринку сплачувати мільярди додаткового податку на прибуток. Таким чином, на думку податківців, вони боролися з обертом "сміттєвих" цінних паперів.

Голова Нацккомісії дійшов до висновну, що Податкова поводиться некоректно, майже через місяць після того, як про це написали ЗМІ та вголос сказали фондові торговці. Чому формулювання думки потребувало у нього стільки часу, Тевелєв не пояснив.

Він не сказав жодного слова з приводу іншого гучного конфлікту, який зараз розвертається на фондовому ринку.

Так, учасники українського фондового ринку закликають президента Віктора Януковича ветувати закон про депозитарну систему.

Відповідаючи на питання, якими можуть бути дії біржі, якщо президент підпише дану редакцію закону, глава біржової ради "Української біржі" Ігор Мазепа назвав три варіанти розвитку подій.

"Перший - продовжувати, так як є. Другий - намагатися через наступний закон внести зміни в існуючий закон. Третій варіант - закритися. Вірогідність третього варіанту - відсотків 70", - сказав він, додавши, що учасники ринку ще будуть обговорювати свої подальші дії.

У свою чергу керуючий директор ІГ "Універ" Олексій Сухоруков додав, що оцінює ймовірність закриття біржі значно менше, ніж в 70%, але не виключає цього.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: