"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ може ввести обов'язковий продаж валюти експортерами

Неділя, 23 вересня 2012, 10:51

Нацбанк допускає ініціювання введення норми про обов'язковий продаж експортерами частини валютної виручки.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів глава НБУ Сергій Арбузов.

"Це вимушена міра, до якої в якості тимчасового стабілізаційного заходу ми будемо вдаватися тільки в разі подальшого погіршення ситуації на світових ринках", - сказав він.

Норма про обов'язковий продаж валютної виручки, як зазначив Арбузов, діяла до 2005 року, а її відміна була пов'язана з виниклим істотним позитивним сальдо платіжного балансу (близько 4% ВВП).

Реклама:

"Немає нічого дивного в тому, що при менш сприятливому платіжному балансі, викликаному поглибленням світової економічної та боргової криз, НБУ ініціює використання адекватних антикризових інструментів", - сказав він.

НБУ, за словами Арбузова, провів переговори з експортерами за участю президента, в ході яких звернув увагу на те, що валютні авуари (кошти, що зберігаються на закордонних рахунках), виросли за останні 3 роки втричі - з 3 млрд доларів до більш ніж 9 млрд доларів.

"Левова частка цієї суми сформована саме на рахунках експортерів. На чию економіку ці гроші там працюють? Точно не на українську", - сказав глава НБУ.

Норма про обов'язковий продаж частини валютної виручки, за словами Арбузова, застосовується в цілому ряді держав (Бразилія, Мексика та інші).

Як повідомлялося, 25 липня 2012 в парламенті був зареєстрований розроблений НБУ законопроект № 11033, що передбачає надання Нацбанку права вводити на строк до 6 місяців вимогу щодо обов'язкового продажу експортерами частини валютної виручки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: