Арбузов покарає 10 банків за зловживання на ринку

Субота, 22 вересня 2012, 11:34

Нацбанк після застосування санкцій до банків, які спровокували обвал гривні на міжбанківському ринку, має намір покарати банки за зловживання на готівковому ринку.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів глава НБУ Сергій Арбузов.

"Ми покарали банки, що зловживали на міжбанківському ринку, а тепер маємо намір врегулювати ситуацію на готівковому ринку. Після завершення перевірки будуть застосовані заходи впливу до ще десяти банків", - заявив глава НБУ.

За його словами, покарання залежатимуть від серйозності встановлених порушень - від штрафів до позбавлення ліцензій.

Реклама:

"Ми збираємося покарати банки за те, що, маючи готівкову валюту в касі, вони відмовлялися продавати її людям у дні зростання курсу, тим самим стимулюючи панічні настрої", - пояснив Арбузов.

За його словами, надлишок гривні, що виник 3 вересня, на міжбанку дозволив окремим гравцям усвідомлено завищувати курс, виставляючи при цьому тільки односторонні котирування - на продаж.

"Ці операції фактично не здійснювалися або проводилися мінімальними лотами, але дали підстави спекулянтам уже наступного дня накрутити ціни в пунктах обміну готівкової валюти, провокуючи ажіотаж серед населення", - пояснив голова Нацбанку.

"На моє переконання, ситуація штучно нагнітається численними апокаліпсичними прогнозами, які дають люди безвідповідальні, а тиражують ті ж спекулянти", - вважає Арбузов.

Як повідомлялося, нещодавно НБУ "призначив" винними у девальвації банки, які торгували валютою за найвищим курсом.

Банкам, які продавали долари за найвищим курсом, у вигляді попередження регулятор перекрив доступ до міжбанківського валютного ринку.

До п`ятірки "щасливчиків" увійшли банк "Креді Агріколь", Platinum Bank, банк "Національні інвестиції", банк "Преміум" та Регіон банк.

Нагадаємо, на валютному міжбанку 4 вересня до середини сесії торги фактично зупинилися, так як були відсутні пропозиції щодо продажу валюти, а виставлені виключно заявки на її купівлю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: