Угоду про китайські мільярди підпишуть в жовтні - Присяжнюк

Четвер, 20 вересня 2012, 13:41

Україна в жовтні хоче підписати угоду з Експортно-імпортним банком Китаю про кредит на 3 млрд доларів в обмін на постачання кукурудзи.

Про це заявив аграрний міністр Микола Присяжнюк, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

"Китай просить близько 3 млн тонн кукурудзи на рік, яка буде поставлятися за ринковими цінами, встановленими на момент експорту", - наводяться в повідомленні слова міністра.

Крім цього, глава Мінагропроду повідомив, що отримані кредитні кошти будуть спрямовані на придбання китайських сільськогосподарських технологій, гербіцидів і пестицидів.

Реклама:

"Ми будемо використовувати ці інвестиції, щоб збільшити наш урожай і, в свою чергу, виконати експортні зобов'язання перед Китаєм", - сказав міністр.

Як повідомив Присяжнюк, Україна в 2012 році більш очікує збір кукурудзи в обсязі 20 млн тонн і може експортувати більше половини врожаю.

За данними Financial Times, Китай в 2011 році імпортував 5,3 млн тонн кукурудзи.

Раніше країна закуповувала цю культуру в США і Бразилії через міжнародних сировинних трейдерів, таких як Cargill і Louis Dreyfus Commodities.

Видання зазначає, що за останній місяць ціни на кукурудзи досягли історичного максимуму.

Це пов'язано з найсильнішою за 50 років посухою в США, що є найбільшим виробником цієї культури.

Як повідомлялося, меморандум про співпрацю, який надає Україні можливість залучення 3 млрд доларів на реалізацію проектів в АПК, Мінагрополітики країни та Експортно-імпортний банк Китаю підписали 28 червня 2012 року.

На початку липня Присяжнюк повідомив, що Україна зобов'язалася щорічно постачати в Китай 2-2,5 млн тонн кукурудзи в рамках повернення кредитних коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: