"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС може підштовхнути українців до суду з "Газпромом"

Четвер, 20 вересня 2012, 11:58

Українці можуть скористатися аргументами, які використовує Євросоюз у справі щодо "Газпрому".

Про це повідомив провідний європейський юрист у питаннях енергетики з лондонської City Law School професор Алан Райлі в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Газпром" має домінуючу позицію в низці європейських компаній і країн. В залежності від країни, "Газпром" постачає 30%, 40%, 50%, інколи ще більше газу. Коли досягається межа у 40% ринку, це вважається "домінуючою позицією" з точки зору права. У європейському законодавстві є положення, що компанія, яка має "домінуючу позицію", вона зобов’язана поводитися з "особливою відповідальністю", щоб не підривати конкуренцію", - сказав Алан Райлі.

"Насправді "Газпром" встановлює ціни, які не узгоджуються з цими вимогами. Крім того, є серйозні звинувачення у тому, що "Газпром" намагається перешкодити іншим компаніям у виході на цей ринок, не даючи їм доступу до газопроводу", - коментує ситуацію професор.

Реклама:

Відповідаючи на запитання про вплив даних переговорів на ціну російського газу для України, Алан Райлі зазначив: "Це може підштовхнути українців у цій справі. Вони можуть скористатися аргументами, які використовує Європейський союз". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: