В Україну може хлинути неякісне російське пальне

Середа, 19 вересня 2012, 12:41

Незабаром в Україну може хлинути неякісне російське пальне.

Міноборони Росії вирішило більше не купувати дизельне пальне нижче рівня "Євро-3", так як воно підходить тільки для старої техніки, якої у російської армії вже майже не залишилося, пише "Комерсант-Україна".

Відомство попередило нафтокомпанії, що не стане в майбутньому році закуповувати високосірчисте дизельне пальне, розповіли джерела на ринку.

На даний момент виробництво високосірчистого дизеля триває на заводах ряду великих російських нафтокомпаній - на Ачинському і Комсомольському НПЗ, а також на Ангарському НХК "Роснефти", "Газпром нафтохім Салаваті", Омському і Московському НПЗ "Газпром нафти", декількох НПЗ "Лукойлу" , Рязанському НПК ТНК-BP, на незалежному Афіпському і Краснодарському НПЗ.

Реклама:

Загальний обсяг виробництва дизпалива з вмістом сірки 0,2%, за відомостями інформаційно-аналітичного центру "Кортес", за перше півріччя 2012 року становив 5,3 млн тонн.

На думку Максима Назарова з Reuters, надлишок виробленого в Росії неякісного продукту піде на експорт, як це сталося в 2011 році з продукцією, яка не відповідала внесеним в техрегламент змінам.

В Україні в минулому році помітно збільшилися постачання низькоякісного пального, зазначає директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн.

На його думку, Україна - найбільш ліквідний ринок для російського палива "Євро-2".

До прикладу, в Білорусі міноборони вже перейшло на споживання "Євро-4".

"Українське Міненерго, навпаки, лобіює продовження старих стандартів і аргументує це тим, що міноборони РФ використовує "Євро-2", - сказав Куюн.

22 липня Мінекономрозвитку України продовжило терміни дії стандартів якості бензину та дизеля, що відповідають вимогам "Євро-2" і "Євро-3", до 1 липня 2013 року.

Збереження чинних стандартів вигідно також Дрогобицькому, Надвірнянському (належать групі "Приват") і Шебелинському НПЗ (належить НАК "Нафтогаз України"), які не можуть виробляти пальне за вищими стандартами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!