Банки можуть отримати доступ до всіх даних клієнтів

Вівторок, 18 вересня 2012, 09:24

Влада готова надати кредитним установам доступ до більшості державних баз даних.

Банкіри хочуть перевіряти всю інформацію - від володіння майном і сімейного стану до сплати податків, пише "Комерсант-Україна".

Клієнтам банків незабаром буде складно приховувати від кредиторів конфіденційну інформацію про свій соціальний та матеріальний стан.

Президент Віктор Янукович доручив Нацбанку, Мін'юсту, Мінфіну та Нацкомфінуслуг забезпечити "фінансово-кредитні установи можливістю перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників, у тому числі шляхом доступу до інформації про таких позичальників у відповідних базах даних держорганів", повідомили в Українському кредитно-банківському союзі (УКБС).

Реклама:

Доручення адміністрації президента - реакція на прохання банкірів.

Однак доступ до такої інформації забезпечать всім учасникам ринку, в тому числі кредитним спілкам і фінансовим компаніям.

В УКБС розповіли, що у кредитних установ є можливість оперативно отримувати інформацію з держреєстрів судових рішень, юридичних осіб і фізосіб-підприємців, обтяження рухомого майна.

Тепер же банки добиваються доступу до даних держреєстрів актів цивільного стану, фізосіб-платників податків, баз даних ДАІ та загублених паспортів.

Достовірна інформація з держреєстрів потрібна для запобігання шахрайству та мінімізації кредитних ризиків банків.

У прагненні дізнатися все про клієнтів банкіри хотіли б навіть розкривати лікарську таємницю.

"Вкрай необхідно було б одержати доступ до держреєстру наркологічних і психоневрологічних диспансерів про осіб, які перебувають на обліку. Проте враховуючи, що дана інформація являє лікарську таємницю, доступ до неї малоймовірний", - визнає директор департаменту роздрібного обслуговування Ідея Банку Роман Косило.

Юристи ж відзначають, що надання банкірам доступу до всіх баз даних майже неможливо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: