"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Болгарія може зірвати будівництво "Південного потоку"

П'ятниця, 14 вересня 2012, 12:34

Болгарія пригрозила зірвати будівництво "Південного потоку".

Прем'єр-міністр Болгарії назвав "зрадницькою" вимогу Росії щодо виплати 1 мільярда євро у вигляді компенсації за скасування будівництва АЕС і натякнув, що у Росії можуть бути проблеми в просуванні газопровідного проекту "Південний потік", передає Reuters.

У березні Болгарія відмовилася від будівництва АЕС через нестачу інвесторів і під тиском західних країн, стурбованих посиленням енергозалежності країни від Росії.

Атомбудекспорт, який повинен був будувати АЕС, вимагає від Болгарії 1 мільярд євро компенсації.

Реклама:

"Я щиро сподіваюся, що президент Путін не знає про це. Якщо знає, йому не сподобається наша зустріч 9 листопада в Болгарії", - сказав прем'єр-міністр Бойко Борисов.

У ході зустрічі 9 листопада Володимир Путін розраховує отримати згоду Болгарії на будівництво газопроводу "Південний потік", призначеного для постачань російського газу в південну і центральну Європу.

Борисов не сказав, що спробує перешкодити проекту "Південний потік", але, на думку аналітиків, може використовувати проект як розмінну монету в переговорах про компенсацію.

Нагадаємо, Болгарія - найбідніший учасник Євросоюзу - отримує майже весь газ від "Газпрому", її єдиний НПЗ належить ЛУКОЙЛу, а її єдину АЕС побудував СРСР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!