Офшорні компанії обкладуть податками

П'ятниця, 14 вересня 2012, 09:34

Компанії з офшорних зон можуть обкласти додатковими зборами.

Держкомпідприємництва погодив ініціативу Мінсоцполітики з введення додаткового оподаткування операцій українського бізнесу з компаніями, зареєстрованими в офшорних зонах, пише "Комерсант-Україна".

Крім 12-відсоткового збору до Пенсійного фонду, остання редакція законопроекту передбачає ще й сплату 5% від доходу у вигляді дивідендів, відсотків і роялті на користь нерезидента.

Проте експерти зазначають, що розраховувати на який-небудь фінансовий ефект для бюджету не варто.

Реклама:

Документ ще має бути узгоджений з Мінюстом.

Зараз, відповідно до Податкового кодексу, оподаткування дивідендів здійснюється у вигляді податку на репатріацію у розмірі 15%.

Якщо діє міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування, то застосовуються ставки, визначені зобов'язаннями між країнами.

Так, наприклад, з Кіпром застосовується нульова ставка.

Держкомпідприємництва також погодився з розширенням переліку офшорних зон для адміністрування збору до Пенсійного фонду - з 36 до 71.

Зокрема, офіційною офшорною юрисдикцією для України може стати Панама, Домініканська Республіка, Об'єднані Арабські Емірати, Мальта.

Всі українські промислово-фінансові групи успішно працюють з офшорами, тому юристи відзначають, що теоретично для українських компаній розширення переліку зон може бути невигідним і затратним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: