Українські експортери ріпаку втратять ринок ЄС

Четвер, 13 вересня 2012, 20:54

З 2020 року Єврокомісія хоче скасувати дотації на виробництво біопалива в Європі.

Відповідний висновок міститься в проекті резолюції, передають "Коментарі" з посиланням на "Die Welt".

"Комісія прийшла до висновку, що з 2020 року буде дотуватися тільки біопаливо, використання якого призводить до значного зниження парникових випаровувань і яке буде вироблятися не із зернових, необхідних для продовольчих потреб", - наголошується в проекті резолюції.

В результаті таких планів Єврокомісії з заправних станцій ЄС можуть зникнути деякі популярні види палива, зокрема - поширений в Німеччині Е10.

Реклама:

Замість біопалива Брюссель має намір переорієнтуватися і сприяти видобутку палива з водоростей і відходів.

Нагадаємо, раніше організація, що вивчає етичні питання в біології - Nuffield Council on Bioethics - закликала Євросоюз припинити політику заохочення використання біопалива.

За даними експертів, виробництво біопалива завдає шкоди навколишньому середовищу і підстьобує зростання цін на продукти харчування.

Як відомо, Україна займає одне з провідних місць серед експортерів ріпаку в Європу.

Обсяги постачань насіння олійної культури прямо залежать від інтересу європейських країн, що використовують ріпак для виробництва біодизеля: основні імпортери для зазначених цілей - Польща (325 тис тонн), Франція (230 тис), Нідерланди (168 тис), Бельгія (104 тис), Німеччина (65 тис).

Нагадаємо, нещодавно президент Віктор Янукович підписав закон, згідно з яким у країні планується поетапне збільшення частки біоетанолу в бензині.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: