Росія пропонує Молдові відмовитись від євроінтеграції

Четвер, 13 вересня 2012, 10:07

Росія може розглянути питання про знижку на газ для Молдови, якщо Кишинів денонсує договір Європейського енергетичного співтовариства.

Про це перед зустріччю президента Володимира Путіна і молдавського прем'єра Влада Філата повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак, пише "Комерсант-Україна".

"Це умова, при якій ми можемо розглядати питання про зниження, в принципі, ціни газу, що поставляється і про врегулювання заборгованості, яка становить 4,1 млрд доларів", - пояснив міністр.

Він уточнив, що Молдова просить знижку в розмірі 30% від поточної ціни на газ - 392 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:

Молдова стала членом Європейського енергетичного співтовариства в травні 2010 року, а в жовтні 2011 року зобов'язалася впровадити Третій європейський енергопакет з 1 січня 2015 року.

Зокрема, мова йде про рівний доступ усіх виробників і покупців газу до інфраструктури, а також поділ за видами діяльності "Молдовагазу" ("Газпрому" належить 50%, ще 13,4% знаходяться у нього в довірчому управлінні, 35,3 % - належить уряду Молдови).

За даними джерел, близьких до переговорів, Молдова, підписуючи договір, просила зробити виключення для "Газпрому" як єдиного постачальника газу в країну.

Проте в ЄС це прохання не врахували.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: