Ціни на залізну руду впали до рівня кінця 2009 року

Середа, 12 вересня 2012, 20:19

На початку вересня світові ціни на залізну руду впали до рівня кінця 2009 року.

Сталося це внаслідок сповільнення зростання китайської економіки – найбільшого в світі споживача руди, йдеться у повідомленні Ерсте Банку.

За даними аналітиків банку, з середини серпня до 12 вересня ціни на залізну руду знизились майже на чверть із 113 до 89 доларів США за тонну.

Ціни на залізну руду знижуються внаслідок спаду на ринку будівництва в Китаї.

Реклама:

Це підтверджується тим, що саме арматура зазнає найбільшого падіння, в той час як ціни на інші види сталі залишаються відносно стабільними.

Ф’ючерсні контракти на арматуру в Китаї досягли свого мінімуму з часу запровадження на початку 2009 року.

Розвиток боргової кризи в Європі спричинив сповільнення темпів росту китайської економіки, що стало каталізатором падіння цін на нерухомість та залізну руду.

"Якщо китайський уряд не вдасться до заходів зі стимулювання економіки, то ціни на залізну руду продовжать падати, потягнувши за собою світові ціни на сталь. Поточний спад є лише початком більш довготривалої тенденції, яка може викрити значні дисбаланси в економіці України", – заявив аналітик Ерсте Банку Мар’ян Заблоцький.

Експерти вважають, що через декілька місяців спад цін на руду в Китаї може відобразитись і на експортних цінах сталі в Україні.

"Для України падіння цін на сталь та залізну руду може спричинити сповільнення економічного зростання в 2013 році та погіршення показників експорту. Наразі ми прогнозуємо ріст реального ВВП на 3% в 2013 році, проте можемо переглянути цей прогноз в сторону зниження", - зазначив Заблоцький.

За його словами, якщо уряд Китаю чи уряди інших розвинутих країн введуть заходи зі стимулювання економіки, падіння цін на метали може припинитись.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!