"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пентагон визнав борг США в руках Китаю фінансовою зброєю

Вівторок, 11 вересня 2012, 19:50

Пентагон вивчив, наскільки небезпечний Китай як великий кредитор федерального уряду.

При проведенні аналізу американське військове відомство консультувалося з Мінфіном США, Держдепом і ЦРУ, передають "Ведомости".

Китай - найбільший іноземний власник американського боргу і другий після Федеральної резервної системи (ФРС) США - 1,164 трлн доларів на кінець червня (7,5%).

З цієї суми довгостроковими є лише вкладення в 3,9 млрд доларів.

Реклама:

Якщо Пекін зважиться різко вийти з паперів, це фундаментально сколихне світову фінансову систему, визнає ризики Пентагон.

КНР здатна атакувати ринок облігацій США у разі конфлікту - навіть ціною власних втрат, впевнений Дерек Сціссорс з Heritage Foundation.

За останній рік КНР скоротив свої вкладення в американські папери на 142,7 млрд доларів.

"Спроба використання казначейських цінних паперів США в якості політичного інструменту матиме обмежений ефект і принесе більше шкоди Китаю, ніж США", - роблять висновок американські військові.

Китайська загроза є одним з улюблених аргументів критики чинного уряду США з боку республіканців.

За останнє десятиліття Пекін послідовно нарощує зовнішню торгівлю і профіцит поточного рахунку, є одержувачем великого чистого припливу капіталу та прямих іноземних інвестицій, говориться в дослідженні.

Коли іноземні компанії обмінюють в Пекіні свою валюту (наприклад, долари) на місцеві юані, це створює додатковий тиск на китайську валюту, і владі може бути невигідно її значне зміцнення.

Тоді ж Пекіну знадобляться долари і з'явиться спокуса скинути держпапери США.

Китайці - розумні менеджери, вони повинні розуміти наслідки таких дій для країни і світової торгівлі, вважає Девід Едер із CRT Capital.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: