Відомство Присяжнюка може ввести мораторій на експорт пшениці

Вівторок, 11 вересня 2012, 15:31

Мінагрополітики може ввести мораторій на укладення експортних контрактів з пшениці.

Про це в коментарях повідомив директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку міністерства Сергій Кваша, передає УНІАН.

Він нагадав, що згідно з підписаним міністерством і зерноторговими компаніями доповненням до меморандуму, трейдери зобов'язалися експортувати не більше 19,4 млн тонн зерна в 2012/2013 році (МР, липень 2012 - червень 2013), у тому числі 4 млн тонн пшениці.

"У нас є домовленість про те, що ми за 2 місяці до настання критичного обсягу експорту вступаємо в переговорний процес, і приймаємо рішення або про повний мораторій на укладання контрактів на експорт пшениці, або, якщо це не відбувається, то обмеження, які завжди існують", - сказав Кваша.

Реклама:

Він зазначив, що учасники зернового ринку з пшениці можуть переорієнтуватися на експорт ячменю і кукурудзи.

"Той обсяг контрактів, який укладено з пшениці, ми вважаємо достатньо великим, і ми їх закликали, щоб з пшениці призупинити активну позицію з експорту", - заявив чиновник.

Він зазначив, що обсяги експорту в 4 млн тонн пшениці Україна може досягти вже в лютому 2013 року.

Нагадаємо, зернотрейдери зобов'язалися експортувати не більше 19,4 млн тонн зерна в 2012/2013 МР.

Згідно з доповненням, протягом 2012/2013 МР компанії можуть з України безперешкодно вивезти 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: