Бензин подорожчав через дозвіл уряду

Вівторок, 11 вересня 2012, 09:29

Уряд фактично дозволив нафтотрейдерам підвищити ціни на бензин на 3-5%.

10 вересня експертно-аналітична група (ЕАГ) встановила граничні ціни на нафтопродукти, що опинилися вище їх середньої вартості на ринку, пише "Комерсант-Україна".

Учасники ринку називають рішення нелогічним - якщо ціни на нафтопродукти на біржах підуть вгору, їх навряд чи можна буде втримати.

А якщо паливо почне дешевшати, трейдери не стануть його знижувати при нинішніх граничних цінах.

Реклама:

"Нафтотрейдери зобов'язані будуть продавати своє паливо в рамках цих граничних цін", - розповів один з учасників засідання ЕАГ при Кабміні, аналітик консалтингової компанії Upeco Олександр Сіренко.

Джерело в Міненерго уточнило, що розмір цін залишиться на колишньому рівні: А-95 повинен буде коштувати не вище 11,2 гривні за літр, а дизпаливо - не більше 10,18 гривні за літр.

У зв'язку з надією інвесторів на стимулюючі заходи центробанків Європи і США вартість нафти почала зростати починаючи з 1 вересня.

Так, на 10 вересня ціна нафтової корзини ОПЕК з початку місяця збільшився з 109,52 долара до 114 доларів за барель.

Зростання цін на нафту і нафтопродукти, за прогнозами аналітичного агентства Bloomberg, продовжиться мінімум до кінця вересня.

У прес-службі ВАТ "Галичина" зазначають, що нинішнє зростання цін на паливо пов'язане з надмірною залежністю України від імпортних нафтопродуктів, які, згідно котирувань Platt `s, ростуть з початку вересня.

"У цих умовах неможливо обмежити ціни", - зазначають в прес-службі підприємства.

"Якщо ціна на нафтопродукти піде вгору, то, звичайно, її ніхто не зможе зупинити, і я думаю, що в Міненерго це чудово розуміють. Для всіх також очевидно, що якщо гривня "просяде", то всі ці домовленості автоматично обнуляться", - заявив директор "Донецькойлсервісу" Віктор Мартиросян.

Як повідомлялося, за даними компанії UPECO, великі мережі АЗС з 10 вересня підвищили роздрібні ціни на бензини усіх марок в середньому на 10-20 копійок за літр в порівнянні з цінами 7 вересня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: