Автопром в очікуванні кращих часів

Понеділок, 10 вересня 2012, 10:45

У 2013 році продаж автомобілів в Україні знову почне рости.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Корпорація "Укравто" в п'ятницю дала прогноз зростання на 5-9%, а імпортери взагалі очікують 13%. Визначальними факторами можуть стати збільшення кредитних пропозицій та оновлення парку автомобілів, придбаних в докризовий період, пояснюють вони.

За словами заступника голови правління компанії з продажу та розвитку дилерської мережі Вахтанга Васадзе, "Укравто" прогнозує, що ринок легкових автомобілів досягне 230-240 тис., а це на 5-9% вище очікуваних показників поточного року.

Реклама:

У свою чергу, автоімпортери очікують ще більшого. "Наш базовий прогноз на наступний рік - 13% зростання, до 260 тис. нових автомобілів", - повідомив директор департаменту маркетингу і реклами концерну "Ніко" Ярослав Вовк.

За його словами, такі показники будуть можливі при збереженні стабільності курсу гривні, а також відсутності державного регулювання у вигляді введення спецмита і утилізаційного збору на іноземні авто.

У першому випадку для імпортерів може збільшитися мито з нинішніх 10% до 33,4-47%, а в другому - буде введено новий збір, який збільшить їх вартість мінімум на $ 1 тис.

Відзначимо, що до кризи автопродажі в Україні щорічно збільшувалися на 30-40% і досягли максимального показника в 623 тис. в 2008 році. Однак у 2009 році під час кризи ринок впав більш ніж на 70% і так і не відновився. Максимальний приріст з того часу був у 2011 році - на 36%, але вже в цьому році експерти очікують нульовий приріст (за підсумками восьми місяців він становив усього 5%).

Нагадаємо, раніше, згідно з постановою Мінекології, Україна вводитиме утилізаційний збір з імпортованих у країну легкових і вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки.

У документі прямо вказується, що ця міра вводиться у відповідь на дії Росії, яка ввела утилізаційний збір з 1 вересня. Його введення призвело до подорожчання українських автомобілів на 10-12%,

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!