Кіпру може знадобитися до 18 мільярдів євро, щоб погасити борги

Четвер, 9 серпня 2012, 18:21

Кіпр може запросити до 2016 року кредитів у Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду на суму від 10,6 млрд до 18,4 млрд євро, що становить до 100% ВВП острівної держави.

Про це йде мова в доповіді британського банку Barclays, повідомляє портал "Дело".

Ці кошти підуть на погашення зовнішнього боргу на 6,1 млрд євро, а також рекапіталізацію місцевих банків, чиї активи багаторазово перевищують ВВП Кіпру.

Банківська криза посилилася після того, як місцевим банкам довелося списати грецький держборг на мільярди євро в рамках "добровільної" реструктуризації.

Реклама:

У липні після інспекції кредитної "трійки" - Єврокомісії, МВФ і Європейського центробанку - сума, необхідна Кіпру для стабілізації, була визначена в 13 млрд євро.

За підрахунками представників "трійки", для підтримки уряду знадобиться не менше 4 млрд євро, а банків - 9 млрд євро.

З цієї суми 2 млрд євро піде на покриття збитків після реструктуризації боргу Греції, а ще 7 млрд євро покриють прострочені заборгованості за кредитами.

За словами міністра фінансів Кіпру, держава планує сфокусуватися на порятунок власного банківського сектора.

Як відомо, наприкінці червня Кіпр офіційно звернувся за допомогою до ЄС і МВФ, але обсяг фінансування і скорочень, яких зажадають кредитори в обмін на допомогу, поки не визначений.

Кіпрські власті також заявляють, що сподіваються на додаткові кредити від Росії, що має дозволити уряду уникнути низки жорстких заходів економії.

Росія вже позичила Кіпру 2,5 млрд євро під невисокий в порівнянні з ринковими відсоток, однак поки не визначилася з можливістю надання додаткових кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: