Дії Китаю можуть призвести до знецінення американської валюти

Четвер, 9 серпня 2012, 11:43

У Китаї економісти заговорили про необхідність обміняти на золото сотні мільярдів доларів, що знецінить американську валюту.

Про це передає "Независимая газета" з посиланням на офіційну газету КНР "Женьмінь жибао".

Газета опублікувала рекомендації китайських економістів, які зводяться до ідеї поповнення золотих запасів Китаю.

Економісти радять керівництву країни збільшити запаси золота в 6 разів - до 6 тис тонн.

Реклама:

Це означає, що Китай в найближчій перспективі може скинути на ринок сотні мільярдів доларів зі своїх резервів.

Зараз обсяг валютних резервів Китаю перевищує 3 трлн доларів, тому Пекін цілком може собі дозволити обміняти кілька сот мільярдів на золото.

"Якщо Китай почне скуповувати золото, то ринок отримає два сигнали для зростання його ціни. Перший - на ринок вийшов великий гравець, що дестабілізує поточний паритет попиту і пропозиції. Другий - основний кредитор США починає серйозно сумніватися в реальній вартості долара та кредитоспроможності Штатів, що неминуче викличе зростання панічних настроїв на ринку та черговий пошук альтернативи долару. У середньостроковій перспективі такий крок призведе до знецінення долара", - заявив директор департаменту "Абсолют Банку" Равіль Нігматов.

"Заява китайських економістів про такий намір - знаковий крок, і він може породити лавину, в фіналі якої нас чекає крах моделі світу, побудованої за американськими правилами. Це атака не на золото, але на долар як міжнародну резервну валюту. Наслідки такого кроку можуть бути колосальними", - відзначив аналітик UFS Investment Company Ілля Балакірєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: