"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія пом'якшить законодавство про надра для іноземців

Середа, 8 серпня 2012, 20:20

Міністерство природних ресурсів і екології РФ підготувало поправки в закон "Про надра", згідно з яким іноземні компанії в разі відкриття ними в Росії родовищ золота, алмазів і металів платинової групи отримують гарантію освоєння цих родовищ.

Поправки були підготовлені відповідно до доручення віце-прем'єра Аркадія Дворковича за підсумками наради 9 червня 2012 року, пише газета "Ведомости".

Тоді було вирішено розробити більш чіткі критерії віднесення родовищ до ділянок надр федерального значення.

Доступ до таких надр обмежений для юросіб за участю іноземних інвесторів з метою забезпечення безпеки держави.

Реклама:

Згідно з чинною редакцією закону "Про надра", до ділянок надр федерального значення відносяться все, на території яких виявлені родовища урану, алмазів, особливо чистого кварцового сировини, рідкоземельних металів ітрієвої групи, нікелю, кобальту, танталу, ніобію, берилію, літію, металів платинової групи незалежно від обсягу запасів.

Також в цей список потрапляють ділянки, на території яких розташовані родовища нафти із запасами від 70 млн тонн, газу - від 50 млрд кубометрів, корінного золота - від 50 тонн і запаси міді від 500 тис. тонн, а також всі території, розташовані на шельфі і землях оборони та безпеки.

Через відсутність більш чітких критеріїв до надр федерального значення часто відносять середні і дрібні родовища, що не роблять істотного впливу на національну безпеку, говориться в пояснювальній записці Мінприроди РФ.

Крім того, родовища, які нині відкриваються, навіть при досить великих сукупних запасах переважно економічно неефективні в розробці, мають невисоку інвестиційну привабливість.

За існуючої моделі не відбувається достатнього вкладення приватних коштів в геологічне вивчення регіонів.

З метою стимулювання надрокористувачів пропонується дозволити їм розробку родовищ у випадку, якщо вони, маючи ліцензію на геологічне вивчення, відкрили їх.

Гендиректор однієї з найбільших золотодобувних компаній світу - Kinross Тай Берт в кінці 2011 року зазначав, що за останні п'ять років в розвідку гірничорудних родовищ в Росії вкладалося в середньому по 471 млн доларів на рік - це шосте місце в світі після Перу.

Лідер за цим показником - Канада витрачала в середньому 1,8 млрд доларів, порахувала Kinross.

Рівень витрат на розвідку в Росії можна збільшити до 1,6 млрд доларів, висловлював упевненість Берт, але для цього потрібно поміняти закони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: