ЄЦБ отримав санкції ФРН на придбання держборгів

Середа, 8 серпня 2012, 19:45

Канцлер ФРН Ангела Меркель підтримала пропозицію президента ЄЦБ Маріо Драгі щодо купівлі облігацій проблемних країн для скорочення вартості запозичень.

Це випливає із заяви прес-секретаря уряду ФРН Георга Штрайтера, пише газета "Ведомости".

"Уряд (Німеччини) не сумнівається, що всі вжиті ЄЦБ дії відповідають його мандату", - сказав він.

Як відомо, минулого тижня Драги пообіцяв, що регулятор зробить все, щоб захистити єдину валюту і збити невиправдано високі ставки позик для проблемних країн, - проведе операції на відкритому ринку, задіє Європейський фонд фінансової стабільності та механізми нестандартної кредитно-грошової політики: "Заходи будуть розроблені у найближчі місяці".

Реклама:

Покупка облігацій європейських країн буде проводитися на жорстких умовах, які запропонують антикризові фонди регіону, уточнив в бесіді з WSJ член ради директорів ЄЦБ Ардо Ханссон, програма буде постійно діючою і великої, її деталі розробляються, можливо, їх обговорить рада директорів ЄЦБ у вересні.

Економісти чекають, що викуп облігацій Іспанії та Італії стартує у вересні, показав консенсус-прогноз Reuters.

Прибутковість десятирічних облігацій Іспанії та Італії 7 серпня зросла на шість і п'ять базисних пунктів - до 6,86 і 6,05% відповідно.

Всі знаходяться в режимі очікування, але серйозних рішень не буде до засідання конституційного суду ФРН у вересні, вважає стратег Норберт Вуте з Bayerische Landesbank.

Початок масштабних покупок облігацій стане найбільшим програшем ЄЦБ за всю історію, оскільки це означатиме втрату незалежності його стратегії, журиться головний економіст MKM Partners Майкл Дарда.

За даними джерел Reuters, ЄЦБ за останній рік витратив 40 млрд євро на покупку облігацій Греції і 140 млрд євро - Італії та Іспанії.

Позики Італії в ЄЦБ виросли в червні з 281,4 млн до 283,3 млн євро, повідомив національний центробанк.

Заявки на фінансування ЄЦБ в 420 млрд євро подали 67 європейських банків, їх країнова приналежність не розкривається.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: