На будівництво українського LNG-терміналу претендують більше 10 компаній

Середа, 8 серпня 2012, 18:39

Більше десяти компаній виявили своє бажання брати участь в інвестиційному конкурсі на будівництво морського терміналу з прийому зрідженого природного газу (LNG-термінала).

Про це заявив глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У нас уже більше десяти компаній, які задекларували свої наміри взяти участь в пулі інвесторів, інвестиційному конкурсі", - сказав він.

За його словами, частка держави в акціонерному капіталі LNG-терміналу складе 25%, при цьому фінансування з боку України складе всього 7,5%, які будуть залучені у вигляді позики під державні гарантії.

Реклама:

"Згідно із затвердженою моделлю, держава отримає 25% пакет участі в акціонерному капіталі, а фактично внесе тільки 7,5% (вартості спорудження терміналу) грошима, які будуть залучені під державні гарантії. Це поворотні гроші, це не прямі видатки з бюджету, а кошти , які будуть залучені для того, щоб держава зробила свій внесок в статутний капітал. За рахунок роботи (терміналу) гроші будуть повертатися, і обслуговувати цю позику", - пояснив Каськів.

Конкурси на керуючу компанію та інвестиційний конкурс планується оголосити у вересні, додав він.

Глава Державного агентства також повідомив, що в частині поставок скрапленого газу переговори ведуться з трьома компаніями, але не уточнив назви компаній, пославшись на конфіденційність.

Каськів також вважає оптимальним, щоб компанія-постачальник газу стала одним з учасників консорціуму інвесторів LNG-терміналу.

"Постачальник може зайти в статутний капітал терміналу, і я вважаю, що це оптимальне рішення, тому що воно забезпечує більшу стабільність і безпеку роботи самого терміналу", - сказав він.

За його словами, основним одержувачем газу через LNG-термінал виступить НАК "Нафтогаз Україна".

"Сам термінал не є стороною в переговорах з постачання газу, він не купує газ, а надаватиме послуги з регазифікації газу та постачання його в магістральну систему. Газ купуватимуть конкретні споживачі, в першу чергу, НАК "Нафтогаз Україна", - зазначив Каськів.

Глава Державного агентства також повідомив, що крім держхолдингу покупцями газу також можуть бути і інші великі споживачі.

"Можуть бути й інші споживачі. Наприклад з точки зору логіки, але таке рішення не прийнято, доцільною була б купівля газу Одеським припортовим заводом, який буде знаходитися буквально в декількох метрах від терміналу", - зазначив він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 8 серпня затвердив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва терміналу з прийому зрідженого природного газу.

Загальна вартість фінансування проекту складає 846 млн євро, а частка держави в акціонерному капіталі терміналу буде міноритарної - 25%.

Проект передбачає будівництво LNG-терміналу в районі м. Південне поруч ыз нафтовим терміналом ПАТ "Укртранснафта" і морським торговельним портом "Південний" (Одеська обл.).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!