"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Азарова будівництво двох блоків на ХАЕС оцінили майже у 40 мільярдів

Середа, 8 серпня 2012, 16:00

Кабінет міністрів схвалив законопроект про розміщення, проектування і будівництво третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

Про це у середу заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє агентство УНІАН.

У свою чергу, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко повідомив, що документом скорочено обсяг фінансування проекту більш ніж на 600 млн гривень.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів розпорядженням № 498-р від 4 липня 2012 року схвалив техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції.

Реклама:

Згідно з документом, встановлена електрична потужність енергоблоків становить 2 тис. МВт. Загальна кошторисна вартість будівництва становить 36,758 млрд гривень, зокрема, будівельно-монтажні роботи - 5,956 млрд гривень, устаткування - 23,589 млрд гривень, пусконалагоджувальні роботи - 249 млн гривень.

Також документом оцінена вартість ядерного палива для першого завантаження - 2,072 млрд гривень.

Загальні витрати на даний проект Кабмін оцінив у 39,566 млрд гривень.

Як відомо, будівництво двох енергоблоків ХАЕС було припинене в 1990 році після оголошення Верховною радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України.

Будівельна готовність енергоблоку №3 ХАЕС становить 75%, №4 - 28%.

9 червня 2010 року Кабінет міністрів України і уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсязі, що необхідний для проектування, будівництва і введення в експлуатацію блоків, зокрема для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ в Україну.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомстройекспорт", яка представила проект реакторної установки В-392.

13 березня 2012 року Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) узгодила техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: