"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Новий Митний кодекс уже обійшовся бюджету у 2 мільярди

Середа, 8 серпня 2012, 15:37

Протягом червня та липня 2012 року імпортери суттєво знизили декларовану вартість ввезених в Україну товарів.

Лібералізація Митним кодексом процедур контролю митної вартості при імпорті, за підрахунками Держмитниці, з початку літа вже обернулася втратою 2 млрд гривень, передає DT.UA.

"Спрощена процедура контролю митної вартості, введена новим Митним кодексом, призвела до того, що на момент митного оформлення митні органи фактично втратили право коригування митної вартості при наявності обґрунтованих підстав", - цитує видання лист ДМСУ, направлений до Мінекономіки.

"В умовах нового Митного кодексу контроль правильності визначення митної вартості зведений до перевірки розрахунку, здійсненого декларантом, тобто перевірки правильності арифметичних дій додавання складових митної вартості до ціни товарів", - відзначили у Держмитслужбі.

Реклама:

Зокрема, в листі ідеться про те, що з 1 червня 2012 року фактурна вартість товарів зменшилася майже на 20%, що дає підстави стверджувати про надання декларантами неправдивих відомостей про вартість товарів.

"За результатами аналізу встановлено, що в червні 2012 року порівняно з травнем 2012 року середній рівень митної вартості товарів зменшився на 17,7% (з 1,24 до 1,02 долара за кілограм). Негативна тенденція різкого падіння рівня митної вартості продовжується і в липні. У порівнянні з травнем поточного року середній рівень митної вартості товарів зменшився на 25% (з 1,24 до 0,93 долара за кілограм)", - інформують митники.

У ДМСУ відзначають, що з 1 червня 2012 року фактурна вартість товарів зменшилася майже на 20%, що дає підстави стверджувати про надання декларантами неправдивих відомостей про вартість товарів.

В цілому ж, як вважають митники, в результаті лібералізації Митним кодексом процедур контролю митної вартості втрати бюджету з 1 червня 2012 року вже склали понад 1,7 млрд гривень.

Крім того, на 220 млн гривень зменшилися додаткові надходження до бюджету за рахунок коригування митної вартості у червні у порівнянні із травнем.

У зв'язку з цим митники пропонують внести відповідні зміни до Митного кодексу, повернувши ДМСУ право коригувати митну вартість.

Водночас, згідно із повідомленнями ЗМІ, посольства іноземних держав у своїх коментарях відзначають істотне скорочення кількості скарг на завищення митної вартості від зарубіжних компаній у торговельні місії посольств після введення в дію нового Митного кодексу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: