Банк Standard Chartered втратив чверть вартості через іранських клієнтів

Вівторок, 7 серпня 2012, 20:10

На торгах у Лондоні у вівторок акції Standard Chartered, що займає по активам п'яте місце серед британських банків, подешевшали на 24,12%.

У Гонконзі його котирування опустилися на 14,89%, пише газета "Ведомости".

У понеділок слідом за оприлюдненням звинувачень папери банку в Лондоні втратили 6%.

Департамент штату Нью-Йорк з фінансових послуг (DFS) може відкликати ліцензію Standard Chartered на роботу в штаті за операції, в яких банк проявив себе як "шахрайський інститут".

Реклама:

За твердженням регулятора, в 2001-2010 рр. Standard Chartered приховав від влади США приблизно 60 тис. угод, що відбувалися для іранських клієнтів, на суму 250 млрд доларів, які принесли банку сотні мільйонів доларів комісійних.

Серед іранських клієнтів Standard Chartered були іранський ЦБ, Bank Saderat і Bank Melli.

ФБР і міністерство юстиції США також проводять перевірки по цій справі.

Standard Chartered фальсифікував документи, щоб уникнути санкцій США, що діють стосовно Ірану, стверджує керівник DFS Бенджамін Лоскі.

Співробітники банку отримували письмові інструкції від старшого менеджменту, що пояснювали, як обдурити системи, що фіксують відмивання грошей, і регуляторів.

Standard Chartered обходив правила Управління з контролю за іноземними активами (підрозділ мінфіну США), видаляючи з даних про грошові перекази, що проходять через його нью-йоркське відділення, всю інформацію про причетність до них іранських банків.

DFS підозрює, що аналогічні схеми Standard Chartered застосовував у роботі з Лівією, М'янмою (колишня Бірма) і Суданом.

Standard Chartered "рішуче заперечує позицію і подачу фактів" регулятором і не вважає, що документ DFS відображає "повну і точну картину".

99,9% угод, що мали відношення до Ірану, відбувалися за діючими правилами і лише угоди на суму 14 млн доларів не відповідали вимогам регуляторів.

Раніше банк повідомив владі, що проводить внутрішнє розслідування, що стосується операцій, що відбувалися в минулі роки.

Втрати Standard Chartered у зв'язку із звинуваченнями DFS можуть скласти 5,5 млрд доларів, вважає аналітик Liberum Capital Кормак Ліч.

Банк може заплатити 1,5 млрд доларів у вигляді штрафів владі США, втратити 1 млрд доларів доходу від припинення операцій з Іраном і на 3 млрд доларів може скоротитися його капіталізація в разі звільнення керівників.

Standard Chartered працює в 70 країнах, мережа нараховує 1700 відділень. Активи банку становить 624 млрд доларів.

Значну частину прибутку Standard Chartered заробляє в Азії, на Близькому Сході та в Африці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!