Страховка за втрачені супутники сягне 40 мільйонів доларів

Вівторок, 7 серпня 2012, 15:53

Страхова компанія "Інгосстрах" готова в повному обсязі виплатити страхову суму за втрачений супутник зв'язку "Експрес-МД2" після того, як Роскосмос надішле свій висновок.

Про це заявив керівник служби зі зв'язків з громадськістю компанії Володимир Клейменов, повідомляє телеканал "Вести".

"Дійсно, запуск і експлуатація на орбіті космічного апарату" Експрес-МД2 "були застраховані в" Ингосстрахе ". Страхувальником виступає федеральне державне унітарне підприємство" Космічний зв'язок ". Страхова сума становить 1 млрд 177 млн 149 тис. рублів (37,176 млн доларів). За попередньою інформацією, сталася аварія у зв'язку з проблемами із розгінним блоком. Зараз наші фахівці тримають зв'язок із експертами, які займаються з'ясуваннями причин аварії. "Ингосстрах" виконає всі взяті на себе зобов'язання за договором", - пояснив він.

За словами Клейменова, за договором були застраховані запуск і експлуатація супутника, а одним з передбачених страхових ризиків є "повна і/або часткова загибель космічного апарату".

Реклама:

При цьому термін дії договору щодо "Експрес-МД2" починався з моменту запуску і закінчувався через рік.

Що стосується супутника Telcom 3, який також не долетів до орбіти, то він, за деякими даними, був застрахований в компанії "Альфастрахування".

Швидше за все, страхова виплата за нього буде дещо менше - вартість космічного апарату нижче, ніж у "Експрес-МД2".

Як відомо, очікувалося, що ракета-носій "Протон-М" з РБ "Бриз-М", яка стартувала з космодрому Байконур 6 серпня в 23:31 за московським часом, виведе в космос два космічні апарати - російський "Експрес-МД2" і індонезійський Telcom 3.

Проте в ході виведення головного блоку "Бриз-М" і двох апаратів на розрахункову орбіту стався збій: після третього включення рухова установка РБ пропрацювала всього 7 секунд замість належних 18 хвилин 5 секунд, в результаті чого супутники не були виведені на задані орбіти.

За оцінкою фахівців, збиток від аварії становить не менше 5 млрд рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!