"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Через низький рівень довіри до держпаперів уряд залучить у населення небагато коштів

Вівторок, 7 серпня 2012, 14:59

Експерти вважають, що уряду вдасться залучити у населення не більше декількох сотень мільйонів доларів в поточному році через низький рівень довіри громадян до державних цінних паперів.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан, коментуючи слова директора гендепартамента банківського нагляду НБУ Олексія Ткаченко про те, що прибутковість казначейських зобов'язань очікується в 8-10%.

На думку економіста, озвучений рівень прибутковості казначейських зобов'язань є привабливим у порівнянні з середньою процентною ставкою за однорічним (найдовшим) банківським вкладом в доларах, яка зараз становить в середньому 7,8%.

"Крім того, парламент недавно звільнив інвестиційний дохід фізосіб за держоблігаціями від оподаткування, що поряд з готовністю Ощадбанку здійснювати зворотний викуп паперів (з максимальною премією/дисконтом до ціни продажу в 1%), має зробити цей інструмент цікавим для населення", - сказала експерт.

Реклама:

"Тим не менш, ми як і раніше вважаємо, що уряду вдасться залучити у населення не більше декількох сотень мільйонів доларів в поточному році через низький рівень довіри громадян до державних цінних паперів", - зазначила Білан.

Проте, за її словами, новий інструмент може стати суттєвим джерелом фінансування для уряду в середньостроковій перспективі.

"Виходячи з офіційних даних, обсяг готівкової іноземної валюти поза банківською системою досяг 80 млрд доларів на кінець 2011 року або 48% ВВП 2011 року. Навіть якщо припустити, що лише 20% цієї суми знаходиться на руках у населення в готівковій формі, сума все одно буде значною, становивиши 16 млрд доларів", - підсумувала економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!