"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У серпні банкам пропонуватимуть лише довгі облігації в нацвалюті

Понеділок, 6 серпня 2012, 12:42

До кінця літа банкам пропонуватимуть купувати тільки п'яти- і семирічні папери, номіновані в національній валюті.

3 серпня Мінфін оприлюднив графік розміщення ОВДП у серпні, який не передбачає випуск валютних держпаперів, пише "Комерсант-Україна".

До кінця місяця по вівторках будуть проведені чотири аукціони, на яких заплановано продаж тільки гривневих ОВДП.

Ще в липні Мінфін пропонував річні валютні та трирічні індексовані ОВДП.

Реклама:

На відміну від минулого місяця, коли продавалися дворічні гривневі папери, у серпні дилерам запропонують ОВДП тільки з терміном обігу в п'ять і сім років.

Відмова від розміщення валютних та індексованих ОВДП пояснюється залученням значної кількості валютних коштів в середині липня, відзначає начальник відділу операцій на фондовому ринку ОТП Банку Олег Сердюк.

17 липня Мінфін продав п'ятирічні єврооблігації на 2 млрд доларів із прибутковістю 9,25% річних.

Через кілька днів після їх розміщення міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що ці кошти підуть на поповнення валютних резервів НБУ.

Вони були виснажені після того, як в червні уряд погасив п'ятирічні єврооблігації і повернув кредит групі ВТБ, витративши на ці цілі разом з виплатою відсотків 1,8 млрд доларів.

За даними Держказначейства, в січні-липні було залучено на борговому ринку 65,48 млрд гривень: ОВДП розміщено на 49,5 млрд гривень, від продажу єврооблігацій виручено 15,9 млрд гривень.

План на сім місяців (66,51 млрд гривень) не був виконаний на 1,03 млрд гривень.

Учасники ринку очікують, що попиту на гривневі облігації в серпні не буде, оскільки на ринку немає дешевої гривні, а уряд зараз не має потреби в грошах настільки, щоб випускати короткі облігації і підвищувати ставки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: