МВФ: світова фінансова криза ще не почалася

П'ятниця, 3 серпня 2012, 10:50

Інтенсифікація європейської кризи призведе до істотного скорочення обсягів виробництва в світовій економіці.

Про це ідеться у доповіді Міжнародного валютного фонду про транскордонний вплив (Spillover Report), повідомляє агентство "Интерфакс".

Однак, на думку експертів фонду, незважаючи на те, що криза вже поглинула єврозону, основної шкоди іншим країнам світу ще не завдано.

У разі якщо криза спричинить за собою чергові потужні потрясіння, ВВП єврозони може скоротитися на 5%, британська економіка зазнає зіставні втрати, в той час як американський ВВП зменшиться на 2%. Втрати японської економіки можуть скласти 1%.

Реклама:

З урахуванням слабких темпів економічного зростання в розвинених країнах, такі втрати обсягів випуску продукції призведуть до рецесії, відзначають в МВФ.

МВФ публікує Spillover Report вдруге. Такі доповіді призначені для того, щоб спробувати поліпшити розуміння того, яким чином проблеми одного регіону можуть стати загрозою світовій економіці.

З 2011 року проблеми європейських країн позначалися на фінансових ринках єврозони, проте поки не знайшли відображення в інших ринках, відзначає заступник директора департаменту МВФ по стратегії, політики і аналізу Ранджит Тея.

Кризовий сценарій МВФ передбачає різкий стрибок доходностей держоблігацій і корпоративних бондів у всіх країнах єврозони, а також скорочення споживчого попиту на тлі ослаблення довіри.

"У єврозоні ситуація вимагає зміни умов гри: необхідно терміново зробити кроки на шляху до банківського союзу, бюджетної інтеграції, поетапного скорочення бюджетних витрат, а також кредитно-грошового стимулювання", - ідеться у доповіді.

Серед інших можливих стресів, з якими може зіткнутися світова економіка, - "фіскальний обрив" у США, різке уповільнення темпів економічного підйому КНР і боргова криза в Японії, відзначають в МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: