"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через "язык" зазнають збитків виробники пива і мінералки - заява

П'ятниця, 3 серпня 2012, 09:55

Українська галузева компанія з виробництва пива, безалкогольних напоїв і мінеральних вод "Укрпиво" заявляє про можливі збитки через ухвалення "мовного закону".

Про це повідомляє агентство УНІАН із посиланням на прес-службу "Укрпива".

Виробників турбує необхідність змінити упаковку у зв'язку з цим законом.

Згідно з повідомленням, закон про засади державної мовної політики передбачає, що маркування товарів, інструкції про їх застосування тощо виконуються державною мовою і регіональною мовою або мовою меншини.

Реклама:

У повідомленні наголошується: виконання виробниками цієї норми вимагає негайних радикальних змін у багатьох частинах виробничих, логістичних, бізнес- та інших процесів, через що не тільки пивобезалкогольна галузь, а всі вітчизняні товаровиробники вимушені будуть зазнавати багатомільйонних збитків.

"Виконання цієї норми закону вимагає відкликання і списання величезних обсягів готової продукції аж до повної зупинки виробництва і продажу товарів в Україні у зв'язку з відсутністю їх належного маркування", - наголошується у повідомленні.

"Адже ця законодавча ініціатива не передбачає ні терміну на технічне переобладнання підприємств, ані самої процедури переходу до впровадження багатомовної вимоги у маркуванні товарів", - говориться у повідомленні.

"У разі набуття чинності цієї статті закону, реалізувати на ринку товари із використанням усіх раніше придбаних пакувальних матеріалів і етикеток, які не відповідають новим вимогам, буде неможливо", - відзначають у компанії.

Крім того, регіональними мовами, згідно із чинним законодавством, можуть бути мови територіальних громад не лише великих адміністративних утворень, а й окремих районних центрів, міст, сіл тощо.

Виходячи з цього, компанії повинні будуть додатково маркувати продукцію певною мовою лише для одного району чи навіть села.

Таким чином, із позиції організації бізнес-процесів, адміністрування самої процедури від виготовлення до збуту товару з маркуванням регіональними мовами є практично неможливим.

Заяву "Укрпива" також підтримали і в компанії Carlsberg Ukraine.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!