Припинено реалізацію мегапроекту "Газпрому"

Середа, 29 серпня 2012, 20:12

"Газпром" офіційно визнав те, що ринок чекає з початку року: гігантського Штокманівського проект в Баренцевому морі припинений.

Про це заявив член правління "Газпрому" Всеволод Черепанов, якого цитує Reuters, пишуть "Ведомости".

"Всі сторони дійшли згоди, що витрати занадто великі, щоб ми змогли робити це на даному етапі ... У нас значні запаси газу ... Ми не повинні приймати поспішні рішення", - зазначив Черепанов.

"Де-юре" ніяких сторін в проекті вже немає: акціонерну угоду "Газпрому", французької Total і норвезької Statoil минув ще 1 липня. Залишилося юридична особа (СП цих компаній) - Shtokman Development AG.

Реклама:

Але ще в червні всі співробітники цієї компанії отримали повідомлення про скорочення. Представники СП говорили, що повідомлення завжди можуть бути відкликані - все залежить від рішення акціонерів.

Проте, джерела, близькі до "Газпрому", відзначали, що навряд чи Shtokman Development продовжить свою роботу найближчим часом.

Штокманівське родовище підпадає під категорію "гігантських": його запаси - 3,8 трильйона кубометрів газу і 53,4 мільйона тонн конденсату (в межах ліцензії "Газпрому").

"Газпром" майже 10 років намагається почати його розробку. Спочатку він вирішував, як це зробити, потім вибирав партнерів. У 2007 році переможцями стали дві європейські компанії - Total і Statoil.

Передбачалося, що проект буде розбитий на кілька фаз. Ліцензія залишиться у "Газпрому".

Кілька років тому інвестиції оцінювалися приблизно в 30 мільярдів доларів, видобуток очікувався в 2013 році. Але інвестиційне рішення затрималося, видобуток перенесли як мінімум на три роки.

На початку 2012 року стало зрозуміло, що з проектом проблеми: експортний ринок Європи перенасичений, "Газпром" запропонував не поставляти газ в трубу, а зріджувати всі обсяги - щоб була можливість поставок на інші ринки.

Оскільки акціонерна угода партнерів спливла 1 липня, планувалося, що в червні - на Петербурзькому економічному форумі буде підписаний новий документ, "з чистого аркуша", як говорив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

І все ж нових угод так і не з'явилося. Total до останнього говорила, що все ще зацікавлена в проекті. А Statoil недавно списала 340 мільйонів доларів витрат по Штокману (за останні чотири роки) і повернула "Газпрому" свої 24% в Shtokman Development.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: