Україна втрачає гроші через російську обхідну трубу

Середа, 29 серпня 2012, 09:34

До кінця року транзит російського газу через територію України знизиться на 24-35%.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в "Газпромі".

Це означає, що Україна недоотримає $500 млн виручки через введення обхідного газопроводу Nord Stream, наголошується в публікації.

Крім того, заступник директора департаменту нафтогазової та нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін, коментуючи інформацію про скорочення споживання газу в країні за підсумками семи місяців на 7,3%, заявив, що підприємства за рахунок переходу на вугілля скоротили споживання газу майже на 1 мільярд кубометрів.

Він зазначив, що споживання скоротилося ще на 450 мільйонів кубометрів завдяки переведенню роботи газопровідної системи з газу на електроенергію.

Стільки ж заощадили за рахунок переведення ТКЕ на вугілля і скорочення втрат тепла в комунальному секторі, пише видання.

Також скорочення споживання газу призвело до зниження закупівель палива в Росії на $ 1,08 мільярда. Як зазначається, за п'ять років - з 2012 по 2017 рік - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд до 12 млрд кубометрів.

Газета пише, що в цьому році Україна закупить у Росії 35 млрд кубометрів газу: 27 млрд. кубометрів придбає "Нафтогаз" і ще 8 млрд кубометрів - Ostchem Group Дмитра Фірташа.

"Ще більше скоротити закупівлю палива в Росії ми зможемо, коли будуть запущені родовища на Чорноморському шельфі", - вважає Бородін.
 
Проте, як наголошується в публікації, Україна одночасно втратила більше $290 млн від скорочення транзиту російського газу через територію країни. За підсумками семи місяців цей показник знизився на 22,9%, до 50,5 млрд кубометрів.

У Міненерго це також пов'язують із запуском Nord Stream.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: