"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Греція поборе кризу створенням особливих економічних зон

Вівторок, 28 серпня 2012, 20:36

Греція планує створити особливі економічні зони для того, щоб забезпечити приватні інвестиції в національну економіку.

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на Reuters.

Зони, за проектом уряду, запропонують інвесторам податкові та адміністративні преференції.

Зараз уряд Греції веде переговори про створення пільгових зон з Єврокомісією. За словами міністра розвитку Костіса Хацідакіса, режими в цих ОЕЗ дозволять підтримати національну економіку.

Реклама:

Хацідакіс, тим не менше, зазначив, що статус особливих зон не дозволить платити співробітникам працюючих там підприємств "занадто низькі зарплати".

"Трудовий кодекс буде повністю дотримуватися", - запевнив він.

Греція зараз переживає п'ятий рік економічної депресії, в ході якої ВВП країни впав майже на 20%, а офіційно зареєстроване безробіття досягло 23%.

Це змушує державу вдаватися до нетрадиційних заходів з підтримки економіки - таких, як стоврення ОЕЗ, звичайно використовуваних бідними державами, що розвиваються.

Паралельно ЄС вимагає від Греції виконання ряду структурних реформ, включаючи скорочення зарплат бюджетникам і лібералізацію ринку праці. Афіни, в свою чергу, критикують ці пропозиції, вважаючи, що вони завдають додаткової шкоди економіці.

Економічна криза в Греції почалася ще в 2008 році, збігшись з глобальною. Пізніше вона посилилися борговими проблемами Афін. Обсяг держборгу краъни становить 150% ВВП, і Греція зараз позбавлена можливості виплачувати заборгованість самостійно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: