"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не платить за облігаціями СРСР

Вівторок, 28 серпня 2012, 17:23

Минулого місяця Європейський суд з прав людини присудив Росії виплатити Юрію Лобанову, сімдесятирічному пенсіонеру з Підмосков'я, 37150 євро компенсації за папери Радянського союзу.

Це приблизно 140 середніх місячних пенсій, передає "Дело" посилаючись на Bloomberg.

95-річна Марія Андрєєва, що пережила блокаду Ленінграда, отримала 4300 євро попередньої виплати за такими ж облігаціях.

За часів СРСР вкладення багатьох вкладників могли прирівнюватися до вартості однокімнатної квартири, а після деномінації зменшилися до ціни рулону туалетного паперу.

Реклама:

За Брежнєва Радянський Союз продавав 25 -, 50 - і 100-рублеві сертифікати частково для того, щоб раніше погасити облігації попередніх випусків, частково для того, щоб акумулювати готівкові кошти з командної економіки.

Після розпаду СРСР Росія зобов'язалася виплатити повністю всі суми за облігаціями.

Вони дійсно почалися під час першого президентського терміну Путіна, коли зростаючі ціни на нафту забезпечували профіцит бюджету.

А зараз, коли Путін на третьому терміні, бюджет ледве тримається на рівні беззбитковості, і виплати за давними паперами стають дуже великою рідкістю.

І їх президент Росії намагається відкласти до квітня 2015 року.

За словами Бориса Хейфеца, фахівця з радянських боргів Російської академії наук, це питання мало бути врегульовано ще в 90-х роках.

"А зараз економіка завалиться, якщо погасити весь цей борг в 25 трильйонів рублів", - говорить він. Ця сума - майже половина ВВП країни.

Перешкодою в питанні виплати компенсації є те, що відсутні будь-які записи про те, скільки брежнєвських облігацій було продано.

Облігації на пред'явника з незареєстрованими власниками служили другою валютою і підтримували радянську тіньову економіку.

Але основна проблема в тому, що Росія не визнає тепер свого боргу - ні оцінка, ні хоча б примітка про радянські облігації не були зазначені в нинішньому проспекті єврооблігацій на 7 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: