Іспанія все глибше занурюється в рецесію

Вівторок, 28 серпня 2012, 16:19

Економіка Іспанії провалюється все глибше в рецесію, а вкладники виводять гроші з банків.

Про це свідчать дані, що з'явилися у вівторок, передає Reuters.

Рецесія посилилася в другому кварталі 2012 року, і, як очікується, стане ще гострішою, оскільки заходи суворої економії, введені в цілях боротьби з борговою кризою, знижують попит на товари і послуги.

Кількість споживачів і компаній, які поспішають забрати свої гроші з іспанських банків, зросла: депозити приватного сектору зменшилися майже на 5 відсотків до 1,509 трлн євро на кінець липня з 1,583 трлн євро місяцем раніше.

Реклама:

Аналітики вважають, що Іспанії незабаром неминуче доведеться просити, щоб Європа допомогла їй знизити вартість позикових коштів.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой зустрінеться з президентом Європейської ради Херманом Ван Ромпеєм у вівторок ввечері, всього за тиждень до того, як Європейський центробанк обговорить нові заходи, спрямовані на скорочення прибутковості облігацій європейських країн, найсильніше постраждали від кризи.

Засідання ЄЦБ 6 вересня також збігається з візитом канцлера Німеччини Ангели Меркель в іспанську столицю і важливим аукціоном довгострокових бондів.

"Враховуючи, що додаткові заходи економії вже в дорозі, а безробіття - на астрономічній висоті, ризики, очевидно схиляються до більш тривалої рецесії", - сказав Мартін ван Ромпей.

Він очікує, що Іспанія офіційно попросить про додаткове зовнішнє фінансування в середині вересня або жовтня. Іспанія вже обговорювала допомогу в розмірі до 100 млрд євро для своїх банків.

ВВП Іспанії зменшився на 0,4 відсотка в другому кварталі 2012 року, згідно з остаточними цифрами, які підтвердили первинну оцінку. Але в річному численні ВВП впав на 1,3 відсотка, що гірше первісної оцінки скорочення на 1,0 відсотка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: