ФРС закликають скуповувати облігації до перемоги над безробіттям

Понеділок, 27 серпня 2012, 19:22

Федрезерв США повинен негайно запустити новий раунд монетарних стимулів, скуповуючи облігації до тих пір, поки рівень безробіття не почне стабільне зниження.

Про це сказав в понеділок президент Федерального резервного банку Чикаго Чарльз Еванс, пише Reuters.

"Не думаю, що ми зараз повинні очікувати статистики, яка буде опублікована найближчим часом, - сказав Еванс, виступаючи перед клубом банкірів в Гонконзі. - Ми вже давно пройшли межу, після якої потрібні додаткові заходи. Заходи треба приймати зараз".

Центробанк США зберіг без змін монетарну політику на останньому засіданні, залишивши процентні ставки біля нуля і повторивши, що планує тримати їх на даному рівні щонайменше до кінця 2014 року.

Реклама:

Багато регулятори вважають, що стимули для економіки знадобляться вже "досить скоро", згідно з протоколом засідання Центробанку. Тим не менш, вони готові почекати нових макроекономічних даних, щоб побачити сигнали поліпшення, які поставлять під питання необхідність додаткового монетарного пом'якшення.

На думку Еванса, сенсу чекати нової статистики немає.

Еванс, також як і глави регіональних резервних банків Бостона і Сан Франциско, вважає, що ФРС повинна прямо зараз почати скуповувати довгострокові облігації з метою знизити довгострокову вартість запозичень. До даної міру банк вдавався всього двічі.

Еванс також сказав, що виступає за відсутність певних термінів у нової програми скупки держоблігацій.

ФРС може припинити скуповувати облігації через 2 або 3 місяці після того, як безробіття почне поступово знижуватися, сказав Еванс, але повинна продовжувати тримати ставки у нуля до тих пір, поки безробіття, у 8,3 відсотка зараз, не опуститься до 7 відсотків.

Тільки при малоймовірному сценарії, коли інфляція буде загрожувати прискоренням вище 3 відсотків, ФРС доведеться змінити напрямок, сказав Еванс.

ФРС США скупила довгострокові облігації на суму $ 2,3 трильйона з початку світової фінансової кризи 2008 року, з метою знизити вартість запозичень і посилити економічне зростання. На думку Еванса, нова програма скупки облігацій повинна бути сфокусована на облігаціях, забезпечених іпотекою.

Деякі регулятори побоюються, що чергова програма скупки держоблігацій не призведе до значного ефекту, зате може значно ускладнити відмову Федрезерву від м'якої монетарної політики в майбутньому.

Частина регуляторів також побоюється, що якщо дозволити інфляції прискоритися хоч трохи, це може привести до сильного і неконтрольованого зростання цін.

На думку Еванса, якщо безробіття буде занадто довго залишатися на високому рівні, то це зашкодить основі економіки США, що саме по собі значно гірше, ніж перспектива тимчасово завищеної інфляції.

"Ясний і поступовий прогрес у бік посиленого зростання є основною умовою, - сказав Еванс, який буде володіти правом голосу в Комітеті з операцій на відкритому ринку ФРС у наступному році. - Так як зараз ми його не спостерігаємо, я виступаю за подальше використання наших балансів для надання додаткових монетарних стимулів".

Наступне засідання ФРС відбудеться в середині вересня, але ринки зможуть отримати деяке уявлення про те, чи варто чекати нового раунду кількісного пом'якшення вже на цьому тижні, коли глава ФРС Бен Бернанке виступить на щорічній конференції в Джексон Хоул.

Саме в Джексон Хоул в 2010 році Бернанке повідомив, що другий раунд кількісного пом'якшення - неминучий.

У минулому році Федрезерв запустив програму під назвою "Операція Твіст", в рамках якої Центробанк продає короткострокові облігації і купує натомість довгострокові. Мета даної програми, яку ФРС продовжила до кінця року в червні,-посилити знижувальний тиск на довгострокові процентні ставки.

"Прийшов час для більш серйозних кроків", - сказав Еванс в понеділок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: