Порошенко заговорив про перегляд макропрогнозу на 2012 рік

Понеділок, 27 серпня 2012, 15:39

Макропрогноз на 2012 і 2013 рік може бути переглянутий за підсумками аналізу макропоказників за дев'ять місяців поточного року.

Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я не виключаю, що за підсумками 9 місяців будуть прийняті відповідні рішення", - сказав він, нагадавши, що аналіз макропоказників за перші три квартали з метою можливого перегляду макропрогнозу є традиційною практикою.

"Кризові явища за основними галузями знайшли відображення в обсягах та цінах продукції", - визнав міністр.

Реклама:

Однак, за його словами, в міністерстві хочуть зрозуміти, наскільки стійкі склалися в економіці тенденції і наскільки серйозні побоювання, пов'язані з поганими погодними умовами липня, і чи можуть вони бути компенсовані поліпшенням погодних умов в серпні.

Порошенко пояснив, що скорочення фізичного обсягу виробництва в сільському господарстві може бути скориговано за рахунок різкого зростання цін світових на продукцію українського аграрного сектору.

Коментуючи можливість перегляду макропрогнозу на 2013 рік, міністр сказав: "До 15 вересня залишилося чекати недовго. Ми відповідні позиції розробили і подали зацікавленим міністерствам перед винесенням на засідання уряду. І там передбачається, в основному, корекція позицій по 2013 році. Яка вона буде - ви дізнаєтеся в момент затвердження бюджетних показників ".

Уряд України заклав у держбюджет на 2012 рік прогноз зростання реального ВВП на 3,9% при інфляції 7,9%. За підсумками семи місяців ВВП зріс на 2% при дефляції 0,1%.

Макропрогноз на 2013 рік, затверджений в кінці серпня минулого року і скоригований в кінці листопада минулого року, передбачає прискорення зростання до 4,5% при зниженні інфляції до 5,9%.

Згідно з консенсус-прогнозом, підготовленим Мінекономрозвитку в серпні цього року на підставі опитування експертів з 13 державних та неурядових організацій, оцінка зростання ВВП в поточному році погіршена до 2,3% з 3,2% у квітні цього року, тоді як оцінка інфляції покращена з 8% до 5,8%.

Експерти прогнозують прискорення зростання ВВП в 2013 році до 3,6%, хоча чотирма місяцями раніше вони допускали більш високі темпи - 4,1%. Згідно з консенсус-прогнозом, інфляція в наступному році зросте до 7,8% (квітневий оцінка - 7,2%) у зв'язку із закладеними припущеннями про зростання тарифів на газ, електроенергію та теплопостачання.

Як повідомлялося, зростання реального ВВП України в 2011 році прискорилося до 5,2% порівняно з 4,2% в 2010 році. Інфляція в Україні в 2011 році сповільнилася до 4,6% з 9,1% роком раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!