Меркель хоче, щоб Греція лишилася в зоні євро

П'ятниця, 24 серпня 2012, 18:40

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що хотіла б, щоб Греція залишилася в зоні обігу спільної валюти євро.

Виступаючи на переговорах у Берліні з прем’єр-міністром Греції Андонісом Самарасом, вона додала, що вірить у те, що уряд Греції робить усе можливе задля виведення країни з кризи, передає Радіо "Свобода".

Самарас, зі свого боку, теж пообіцяв, що його країна виконає свої зобов’язання.

На переговорах із Анґелою Меркель сьогодні і з президентом Франції Франсуа Олландом завтра Андоніс Самарас хоче домогтися, щоб Греції дозволили здійснити необхідні для отримання міжнародної фінансової допомоги реформи протягом чотирьох років, а не двох, як то визначають нині чинні домовленості про надання цієї допомоги.

Реклама:

За цими домовленостями, Греція мусить засвідчити, що до 2015 року скоротить бюджетні витрати на 11,5 млрд євро, щоб у вересні отримати наступний транш міжнародної допомоги на 31,5 млрд євро.

Без цих коштів Греції може загрожувати дефолт, а відтак вона була б змушена відмовитися від євро.

За умовами надання міжнародної фінансової допомоги від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду на загальну суму в 130 млрд євро, узгодженого в березні 2011 року, Греція зобов’язалася здійснити низку болісних реформ, щоб радикально скоротити бюджетні видатки і зменшити державний борг.

Ці заходи вже призвели до погіршення рівня життя населення країни і соціальних заворушень по всій Греції.

У травні 2010 року Греція вже отримувала таку саму допомогу на 100 млрд євро, але тих коштів і вжитих за умовами тієї допомоги заходів заощадження не вистачило, щоб вивести країну з глибокої бюджетної і боргової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: